Çizgi film seslendirme, temelinde basit ve eğlenceli bir iş olarak görülebilir. Çocukluk zamanlarımızda bizleri bambaşka bir dünyaya alıp götüren çizgi filmler ve karakterleri, o dönemlerde ilgi alanımızın büyük bir çoğunluğunu oluştururlar. Çocukken ilgi alanımızın büyük bir çoğunluğunu oluşturan karakterler gibi olmak istememiz ve seslerini taklit ediyor olmamız, çizgi film seslendirmesinin hem basit hem de eğlenceli görünmesinin temel sebebidir.
Çocukken taklit ettiğimiz bu sesler, aslında ebeveynlerimiz yaşında veyahut daha büyük yaştaki bireyler tarafından bizlere sunulurlar. Seslerin çocuklara ilgi çekici gelmesini sağlamak ve bir çizgi film karakterine uygun bir şekilde bu sesleri izleyiciye yansıtmak, sanılan kadar kolay bir iş değildir.
Çizgi film seslendirme işini yapan kişiler, profesyonel seslendirme ve oyunculuk gibi eğitimlerden geçmiş kimselerdir. Bunun yanı sıra diksiyon, akıcı konuşma, nefesi kontrol etme vb. birçok eğitim de bu işin bir parçasıdır. Bu nedenle çizgi film seslendirmeleri eğlenceli bir iş olarak görünse de arka planında çok profesyonel çalışmaların ve çabaların olduğu bir iştir.
Herhangi bir karakteri seslendiren sanatçının, sadece o karaktere özgü sesi çıkarabiliyor olması yeterli değildir. Öncelikle bu karakter üzerinde yoğun bir antrenman yapılması ve karakterin her halini canlandırabiliyor olması gerekir. Bilindiği üzere çizgi filmler birçok duygu karmaşasının yaşandığı ve çocuklara önemli mesajların verildiği içeriklerdir. Bu nedenle seslendirmeyi yapan sanatçının karakterin her haline bürünebilmesi gerekir. Sanatçı çizgi filmde kendisi oynuyormuşçasına seslendirmeyi yapmalı ve beyazperdede bir başrol almış gibi çizgi film karakterinin rolüne odaklanmalıdır.
Çizgi Film Seslendirme Karakter Çeşitliliği
Çizgi film seslendirme işine dair doğru bilinen yanlışlardan bir diğeri, bir karakteri yalnızca bir kişinin seslendirdiğidir. Birçok kişi seslendirme kadrosunun çok geniş olduğunu düşünür ve her karakter için ayrı sanatçıların rol aldığı tahmininde bulunur.
Çizgi film seslendirme eğitimi almış ve bu becerileri etkin bir şekilde kullanan bireyler, bir çizgi film içerisinde birden fazla karakteri seslendirirler. Çizgi film karakterinin çok uç noktalarda bir sesi olmadığı sürece, bir karakteri seslendiren kişi, çizgi film içerisinde diğer karakterleri de seslendirmelidir. Bu durum da seslendirme sanatçısının birden fazla role, çok kısa süre içerisinde adapte olması anlamına gelir. Ayrıca ses telleri hâkimiyeti, nefes kullanımı vb. etkenler de tam olarak bu noktada ortaya çıkar. Seslendirme sanatçısı sesini o kadar tasarruflu ve yerinde kullanmalıdır ki karakterler arası geçiş kusursuz olmalıdır.
Çizgi film karakterlerini seslendiren kişiler, küçük bir çocuğun sesinden tutunda büyük bir yaşlı adamın, ebeveynin, bir hayvanın, bir bitkinin ve daha birçok nesnenin sesine uygun sesler çıkarmalıdırlar. Yapılan araştırmaların büyük bir çoğunluğu, çizgi filmlerdeki seslerin ve seslendirmelerin çocukları çizgi filmlere adapte ettiğini ortaya koyar.
Bu araştırma şu şekilde açıklanabilir: Çizgi film karakterlerinin çocuğun iç dünyasındaki bırakmış olduğu etki ve bilinçaltına göndermiş olduğu mesajlar, çocuğun çizgi filme olan bağlılığını arttırır. Çizgi film seslendirme sanatçısının kusursuz bir seslendirme yeteneğinin olmasının yanı sıra vurgularının da yerinde olması gerekir ki izleyicinin bilinçaltında yer edinmek kolaylaşsın. Çizgi film seslendiren kişinin yalnızca seslendirme alanında başarılı olması yeterli değildir. Aynı zamanda sosyal zekâsının da iyi olması gerekir ki verilmek istenen mesaj başarılı bir şekilde izleyiciye aktarılsın. Ayrıca biraz da psikoloji bilmek, tam donanımlı bir çizgi film seslendirme sanatçısının sahip olması gereken nitelikler arasında yer alır. Karakter çeşitliliği dışında sosyal zekâ ve psikoloji gibi önemli becerilerin de seslendirme sanatçısında olması gerekir.
Çizgi Film Seslendirme ve Karakter Sürekliliği
Çizgi film seslendirme işi içerisinde karakter sürekliliğinin ayrı bir yeri bulunur. Seslendirmeyi yapan kişinin çizgi film karakterini sadece 1 günlük veya 1 haftalık olacak şekilde seslendirmesi, büyük sorunlara yol açar. Sanatçının karakteri sürekli olarak seslendirebiliyor olması gerekir. Her çizgi film karakterinin ayrı bir sesi ve tonu bulunur. Bu ses tonu çizgi film ekranlarda yayınlanana kadar yakalanmalı ve aynı şekilde devam etmelidir.
Örnek verecek olursak, çizgi filmin 1. bölümünde başrolü seslendiren kişi, 10. bölümünde de yine aynı ses tonuyla izleyicinin karşısına çıkmalıdır. Aksi halde projenin başarısızlığı söz konusu olabilir. Ayrıca karakterin reaksiyonlarının da yine aynı ses tonuyla izleyiciye sunulması gerekir. Karakterin ağlaması, gülmesi, heyecanlanması vb. her türlü reaksiyon, yine ilk bölümde olduğu gibi sonraki bölümlerde de izleyiciye aynı şekilde yansıtılmalıdır. Bu durum yalnızca tek bir karakter için geçerli değildir. Seslendirme sanatçısının bir çizgi film içerisinde birden fazla karakteri seslendiriyor olması, karakter sürekliliğini diğer karakterler için de aynı şekilde gündemde tutar.
Karakter sürekliliği, aslında çizgi film seslendirme işinin ne denli zorluklar içerdiğinin en önemli göstergesidir. Sanatçı, karakterlere dair kendi ses hafızasında bir kütüphane oluşturmalı ve bu kütüphaneyi sürekli olarak, ses tonundan ödün vermediği sürece kullanmalıdır.
Çizgi Film Seslendirme Ne Gibi Ses Tonları Gerektirir?
Çizgi film seslendirme esnasında ortaya çıkarılan sesler tahmin edilenden de fazladır. Sanatçının herhangi bir karakterin ağlama veya gülme gibi reaksiyonlarını başarılı bir şekilde izleyiciye yansıtması yeterli olmaz. Bunların dışında birçok sesin de çıkarılması gerekir. Örneğin çizgi film içerisinde anlatılan karaktere uygun ses seçimi önemlidir.
Çizgi film içerisinde “kötü” olarak tanımlanabilecek karakterin, çok sert, keskin ve biraz da kulak tırmalayan bir sese sahip olması önemlidir. Bu karakterin kötü bir karakter olduğu daha herhangi bir eylemde bulunmamasında bile izleyicinin ve en önemlisi çocukların bilinçaltına işlenir. Çizgi filmlerde birçok karakter özelliği bulunduğu için her karaktere uygun ses tonlaması kullanılır. Karakterin izleyiciye vermek istediği mesaj ve karakter özellikleri, çizgi filmin senaryosundan çok seslendirme vasıtasıyla karşı tarafa aktarılır.
Bir çizgi film seslendirme sanatçısı, yalnızca karakterlerin seslendirmesini yapmaz, vermek istediği mesajı, aktarmak istediği duyguyu ve daha birçok etkeni çizgi film içerisinde sunar. Başarısız bir seslendirme, çizgi filmin senaryosu ne kadar iyi olursa olsun, kalıcı olmayan ve kötü bir izlenim bırakacaktır.
Star Seslendirme Çizgi Film Seslendirme
Çizgi film seslendirme konusunda oldukça geniş bir kadroya sahip olan Star Seslendirme, alanında deneyimli, deneyimlerini yetenekleriyle harmanlayabilen ve proje referansı konusunda oldukça zengin seslendirme sanatçılarının olduğu bir kadroya sahiptir.
Çizgi filmin akılda kalıcı bir proje olması, örnek bir proje olması ve büyük kitlelere hitap etmesi, yalnızca kaliteli bir seslendirmeyle mümkün olur. Star Seslendirme, uzun süre boyunca izleyiciye hitap edebileceğiniz çizgi film seslendirme çözümleri sağlar. Seslendirmeye tabi tutulan çizgi filmler, deneyimli seslendirme sanatçı kadrosu sayesinde projenin hedeflenen başarıya ulaşmasına yardımcı olur. Seslendirme sanatçılarının sahip olduğu karakter çeşitliliği ve ses tonu zenginlikleri, proje maliyetlerinizin de minimum seviyeye inmesine olanak sağlar.